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Microbiological, epidemiological, and food safety aspects of Enterobacter sakazakii [Article de Revue]

 
[Aspects microbiologiques, épidémiologiques et de sécurité alimentaire d'Enterobacter sakasakii]
LEHNER A ; STEPHAN R
Journal of food protection. 2004; 67(12) : 2850-2857
Summary: Enterobacter sakazakii est considéré comme un pathogène opportuniste et a été impliqué dans des maladies d'origine alimentaire responsables de méningite, d'entérite en particulier chez les nouveau-nés et les nourrissons. Le taux d'infection invasives d'un organisme de surveillance de l'alimentation aux Etats-Unis était en 2002 de 1 pour 100 000 chez les nourrissons de moins de 1 an. La sévérité de la maladie est un sujet de préoccupation. D'après une étude récente sur la survenue d'E. sakazakii dans l'industrie alimentaire et les dominciles (dans le lait en poudre, le chocolat, les céréales, les pommes de terre et les pâtes), on a isolé ce microorganisme à des fréquences variables d'à peu près tous les environnements étudiés, ce qui indique clairement une vaste dissémination.

Enterobacter sakazakii is considered to be an opportunistic pathogen and has been implicated in foodborne diseases causing meningitis or enteritis, especially in neonates and infants. The U.S FoodNet 2002 survey rate of invasive infections with this organism in infants under 1 year of age was 1 per 100,000 infants. Severity of the disease is a matter of concern. In a recent study on the occurrence of E. sakazakii in production environments from food (milk powder, chocolate, cereal, potato, and pasta) factories and households, this organism was isolated with varying frequency from nearly all environments examined, strongly indicating that it is widespread. Stationary phase E. sakazakii cells are remarkably resistant to osmotic and drying stresses compared with other species of the Enterobacteriacae. In this article, we review the literature on this organism with special respect to the information relevant for food safety.(RESUME D'AUTEUR)
Publication
2004

Pages
2850-2857

Language
Anglais

Number of ref
63

Published in
Journal of food protection

ID notice
318936

Location Call number Status Date due Barcode
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